Uutiset

Kuvaston Erik Enroth -muistopalkinto Tove-Maj Kyrklundille

Tove-Maj Kyrklund ja Erkki Kannoston suunnittelema mitali. Kuva: Nina Tuittu

Kuvasto on palkinnut varatuomari Tove-Maj Kyrklundin Erik Enroth -muistopalkinnolla. Palkinto myönnetään kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksia edistäneille henkilöille.

Kyrklund toimi taidemaalari Erik Enrothin (1917-1975) asianajajana taiteilijan ja Sara Hildénin säätiön välisessä oikeudenkäynnissä 1970-luvulla. Taiteilijan tekijänoikeuksia koskenut oikeudenkäynti herätti aikanaan runsaasti huomiota. Oikeudenkäynnin jälkeen tekijänoikeuslakiin kirjattiin kuvataiteilijan luoksepääsyoikeus.

– Muistopalkinnon minulle tuoma kunnia merkitsee minulle monta asiaa. Kaikkein tärkeintä on, että sillä huomioidaan lakimiehenä tekemäni työ taiteilijoiden hyväksi, kiittää Tove-Maj Kyrklund Kuvastoa.

Luoksepääsyoikeus on erityinen, vain kuvataiteen teoksia koskeva moraalinen oikeus. Säännöksen mukaan kuvataiteilija voi nähdä ja valokuvata luovuttamansa teoksen, jos se on taiteilijan taiteellisen työn tai taloudellisten oikeuksien kannalta tarpeen.

Korkeimpaan oikeuteen päätynyt oikeuskäsittely kesti viisi vuotta. Taiteilijan kuolema kesken oikeudenkäynnin sai aikaan sen, että kuvataiteilijat aloittivat rahankeräyksen Enrothin muistoksi. Varat sijoitettiin Kuvaston toiminnan alkupääomaksi.

Taidemaalari Erik Enrothin kuolemasta tulee huhtikuussa kuluneeksi 40 vuotta. Kuvasto on jakanut kuvanveistäjä Erkki Kannoston suunnittelemaa Erik Enrothin muistomitalia vuodesta 2002 alkaen.

Katso video 10.3. järjestetystä palkinnonjakotilaisuudesta, jossa Tove-Maj Kyrklund vastaanotti muistomitalin.