Artikkelit

Samuli Heimonen: Tekijänoikeudet taiteilijan tärkein omaisuus

Samuli Heimonen. Kuva: Petri Blomqvist

Kuvaston taiteilija-asiakas, kuvataiteilija Samuli Heimonen (s. 1975) tunnetaan erityisesti unenomaisista, eläinaiheisista teoksistaan. Vuonna 2002 Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen maisteriksi valmistunut Heimonen valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2008. Tuotteliaan taiteilijan teoksia on ollut sittemmin esillä useiden eri taidemuseoiden näyttelyissä, viimeksi Mikkelin taidemuseossa syksyllä 2014.

Haastattelimme Kangasniemellä asuvaa ja työskentelevää Samulia joulukuussa ja kyselimme häneltä tekijänoikeuksista.

Kertoisitko meille ensin työskentelystäsi?

Teen kaikenkokoisia maalauksia. Useat teoksistani tosin ovat suuria akryyli- ja öljyvärimaalauksia. Eläin on ollut vakioaihe teoksissani jo kymmenen vuoden ajan. Eläin on usein vertauskuva ihmisen toiveille, unelmille, peloille tai kaipaukselle. Askaroin siis ikuisten teemojen parissa. Uusissa maalauksissani eläimen rinnalle on noussut vahvasti maisemallisuus.

Olet ollut Kuvaston asiakas vuodesta 2007 lähtien, onko kuvataiteilijoiden tekijänoikeudellinen asema mielestäsi muuttunut tänä aikana?

Tekijänoikeusasiat ovat oikeastaan aktivoituneet kohdallani vasta viime vuosina. Asia ei ole siis erityisesti koskettanut minua konkreettisella tasolla aiemmin. Olen pikemminkin pitänyt Kuvastoon kuulumista periaatteellisesti tärkeänä. Kun maalaukseni oli Von Hertzen Brothersien Nine lives -levyn kannessa, muutti se suhtautumiseni kuvien kaupalliseen käyttöön kokonaan. Olin aiemmin ollut epäileväinen kuvieni käytöstä, mutta oikean asiayhteyden (hienot ihmiset, hieno musiikki) löytyminen muutti omia käsityksiäni. Maalauksellani voi olla kokonaan uusi elämä reproduktion muodossa ja se voi olla osa uutta taideteosta.

Kuvat liikkuvat tänä päivänä nopeammin. Sosiaalisen median levittämät kuvat toki hyödyttävät taiteilijaa lisääntyneen näkyvyyden kautta, mutta tekijänoikeudet ovat harmaata aluetta. Näen, että tämä aika haastaa kuvataiteilijat tulemaan yhä enemmän tietoiseksi oikeuksistaan.

Tulisiko sinusta tietoisuutta kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksista näin ollen lisätä?

Tietoisuutta tulisi lisätä. Ehkä taiteilijat ovat tässä kohtaa hiukan laiskoja ottamaan asiaa haltuun, vaikka itse tieto onkin olemassa. Ymmärrän hyvin, etteivät tekijänoikeudet ole ihan ensimmäisenä nuoren taiteilijan mielessä. Olen itsekin havahtunut oikeuksiini käytännön asioiden kautta.

Miten tärkeänä pidät sitä, että jokin taho valvoo kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksia?

Pidän erittäin tärkeänä, että oikeuksia valvotaan. Itselläni ei ole siihen aikaa eikä resursseja. Tärkeää toki olisi, että valvovalla taholla olisi siihen myös aikaa ja resursseja.

Samuli Heimonen työhuoneellaan Kangasniemellä vuonna 2012. Kuva: Petri Blomqvist
Samuli Heimonen työhuoneellaan Kangasniemellä vuonna 2012. Kuva: Petri Blomqvist

Mikä sai sinut alun perin liittymään Kuvastoon?

Ajattelen tekijänoikeudet yhtenä taiteilijan tärkeimpänä omaisuutena. Ensimmäisenä tulee mahdollisuus hallita omien kuviensa käyttöä ja kaikkia niitä yhteyksiä, missä EI halua kuviensa näkyvän. Toisena pystyy tekemään järkeviä sopimuksia niiden tahojen kanssa, joiden sallii käyttävän kuvia. Kolmas asia on raha. Pitkällä aikavälillä tekijänoikeuskorvaukset voivat muodostaa kuvataiteilijan epävarmaan talouteen tärkeän pysyvän rahavirran.

Entä miten olet Kuvastoa vuosien aikana tarvinnut?

Olen tarvinnut Kuvastoa sopimusten tekemiseen sekä tekijänoikeuksiin liittyvän käytännön tiedon hankkimiseen.

Monet taiteilija-asiakkaamme pitävät näyttelykorvausta yhtenä tärkeimpänä syynä kuulua Kuvastoon. Miten merkittävänä pidät itse Kuvaston kautta maksettuja korvauksia?

Jos on ollut useita isoja näyttelyitä paikoissa, jotka maksavat korvaukset Kuvastolle, voi summa olla merkittävä. Kaikki näyttelypaikathan eivät maksa kuvastokorvauksia. Käyttökorvaukset kuvien kaupallisesta käytöstä voivat olla myös merkittäviä, mutta omalta kohdaltani se on aika satunnaista. Olen myös tarkka siitä, missä yhteydessä kuviani voi käyttää. Ehkäpä korvaukset nousevat vielä tärkeämpään rooliin uran myöhemmässä vaiheessa.

Lopuksi vielä, mitä tulemme sinulta tänä vuonna näkemään?

Teen parhaillaan yksityisnäyttelyä, joka avautuu Galleria Heinossa 2015 loka/marraskuussa. Tervetuloa!

Tutustu Samuli Heimosen tuotantoon täällä.