Uutiset

Miten käy kulttuurialoille vapaakauppaneuvotteluissa?

Noin 90 000 ammattitaiteilijaa edustava Pohjoismainen taiteilijaneuvosto on ilmaissut huolensa kulttuurialojen kohtalosta EU:n ja USA:n välisissä vapaakauppaneuvotteluissa (TTIP) kauppakomissaari Cecilia Malmströmille ja on julkaissut yhteisen kannanoton.

Kannanoton keskeinen vaatimus EU:n uudelle komissiolle on se, että sopimus ei saa vaikuttaa kansalliseen ja alueelliseen kulttuuripoliittiseen päätöksentekoon ja tukijärjestelmiin Euroopassa. Se ei saa myöskään vaikeuttaa uusien toimenpiteiden ja tukirakennelmien käyttöönottoa esimerkiksi digitaalisten tuotteiden ja palvelujen osalta. Mikäli vaatimuksia ei neuvotteluissa oteta huomioon, saattaa sopimus vaikuttaa kansallisiin ja alueellisiin kulttuuritukiin ja -järjestelmiin, haitata työllisyyttä kulttuurialoilla sekä vahingoittaa eurooppalaisia tekijänoikeusjärjestelmiä.

Englanninkielinen kannanotto perusteluineen luettavissa täällä