Uutiset

Wäinö Aaltosen museon taideväärennysjutun käsittely alkaa

Kesällä 2009 venäläistä avantgardea esittelevä näyttely Wäinö Aaltosen museossa suljettiin väärennysepäilyjen vuoksi. Nyt jutun pääkäsittely alkaa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa ja kestää toukokuun puoliväliin saakka. Kuvasto ry on jutussa asianomistajana yhdessä Turun ja Hämeenlinnan kaupunkien kanssa.

Turun Wäinö Aaltosen museon Ympyrä-viiva-piste -näyttelystä poliisi takavarikoi 122 taulua. Tänään alkaneessa käsittelyssä rikosnimikkeinä ovat väärennös, tekijänoikeusrikos ja törkeä petos. Syytettyinä on kolme tekijää, joista kaksi toi maalauksia Venäjältä ja myi niitä eteenpäin. Kolmas syytetyistä omistaa osan tauluista, jotka olivat esillä näyttelyssä. Syyttäjä katsoo, että kolmikko tarkoituksellisesti toimitti väärennetyt taulut näyttelyyn, jotta teokset olisivat saaneet mainetta ja uskottavuutta aitoina taideteoksina.