Kesänäyttelyyn osallistuminen – mistä ja miten sovin näyttelynjärjestäjän kanssa?

Kuva: Veikko Somerpuro 2014

Lähestyvä kesäkuu tarkoittaa vilkkaan kesänäyttelysesongin käynnistymistä monilla paikkakunnilla. Jos osallistut ensimmäistä kertaa Kuvasto-asiakkaana kesänäyttelyyn, tutustu oheiseen muistilistaan. Olemme laatineet sen tueksesi sopimustilanteita varten tekijänoikeuksien huomioimiseksi. Tekijänoikeusvastuut koskevat myös kesänäyttelyitä.

 

  1. Kuvataiteilijana olet oikeutettu tekijänoikeuskorvaukseen, kun omistamiasi teoksia asetetaan julkisesti esille yleisölle.

Jos kuulut Kuvastoon, sovimme tekijänoikeuskorvauksesta puolestasi näyttelynjärjestäjän kanssa. Yksityisten kesänäyttelyjärjestäjien kanssa teemme hinnastosta poiketen erilliset sopimukset taiteilijakohtaisesta korvauksesta. Muista ilmoittaa järjestäjälle viimeistään sopimusvaiheessa Kuvasto-asiakkuudestasi.

  1. Näyttelynjärjestäjä ilmoittaa teoksesi Kuvastolle

 Sinun ei tarvitse itse ilmoittaa näyttelyssä esillä olleita teoksia Kuvastolle, vaan näyttelynjärjestäjä vastaa aina ilmoituksista. Korvaukset laskutamme viimeistään näyttelyn päätyttyä ja tilitämme taiteilijoille tilityssääntömme mukaan.

  1. Näyttelynjärjestäjä saa käyttää teoskuviasi näyttelyn tiedotuksessa ja markkinoinnissa korvauksetta

Tekijänoikeuslain rajoitussäännökset antavat näyttelynjärjestäjälle luvan käyttää näyttelyssä esillä olevien teosten kuvia tiedotuksessa ja markkinoinnissa korvauksetta. Näyttelynjärjestäjän tulee kuitenkin kunnioittaa moraalisia oikeuksia ja mainita esimerkiksi nimesi teoskuvan yhteydessä. Jos teoskuvaa muunnellaan, näyttelynjärjestäjän on hyväksytettävä muunneltu kuva sinulla.

  1. Sovi erikseen yleisön kuvausluvasta

Näyttelynjärjestäjä tarvitsee lupasi teoskuvien jakamiseen somessa. Sovi järjestäjän kanssa, saako teoksiasi näyttelyssä kuvata ja onko yleisöllä lupa jakaa teoskuvia somessa. Näyttelynjärjestäjän vastuulla on ohjeistaa yleisöä kuvausluvasta.

  1. Näyttelyn yhteydessä myytävät tuotteet edellyttävät tekijänoikeusluvan

Myydäänkö näyttelyn yhteydessä postikortteja, kangaskasseja tai muita tuotteita, joissa on mukana teoksesi? Kuvasto myöntää silloin puolestasi tekijänoikeus- eli käyttöluvan näyttelynjärjestäjälle ja laskuttaa korvauksen. Näyttelynjärjestäjä tarvitsee kuitenkin suostumuksesi tuotteille moraalisten oikeuksien osalta.

***

Kaipaatko lisätietoa tekijänoikeuksista näyttelytoiminnassa? Lue myös aiemmin Kuvaston sivuilla julkaistu Termeistä selkoa: Julkinen näyttäminen -artikkeli ja Taiteilija-lehden Myös kesänäyttelyistä saa näyttelykorvauksia muistuttaa Kuvasto