Tietoa Kuvastosta

Kuvaston hallituksen jäsenet: Jaakko Rustanius (pj.), Anna Rikkinen ja Anna Lehtelä. Maalaus: Anne Sunila. Kuva: Sanna Peurakoski 2017

Kuvaston hallituksen jäsenet: Timo Kokkila, Nella Keskisarja, Anu Miettinen, Irma Tonteri, Marjukka Korhonen & Noora Schroderus. Maalaus: Anne Sunila. Kuva: Sanna Peurakoski 2017

<
>

Kuvasto ry on vuonna 1987 perustettu visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö. Tehtävänämme on turvata ja edistää kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksia sekä kuvataiteen tekemisen edellytyksiä.

Kuvasto edustaa noin 2 500 kotimaista taiteilijaa ja oikeudenhaltijaa. Ulkomaisten sisarjärjestöjemme kanssa tehtyjen vastavuoroisuussopimusten perusteella edustamme myös noin 100 000 ulkomaista taiteilijaa.

Haluamme tehdä taiteen käytön helpoksi myöntämällä lupia kuvataiteen teosten käyttäjille. Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksen nojalla Kuvasto hallinnoi kuvataiteen jälleenmyyntikorvausta. Lisäksi hallinnoimme Kuvaston edustamien taiteilijoiden näyttelykorvauksia.

Kuvasto vaikuttaa tekijänoikeuslainsäädännön kehittymiseen sekä kotimaisella että kansainvälisellä tasolla. Osallistumme tekijänoikeuksista käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun ja annamme yleistä tekijänoikeudellista neuvontaa.

Kuvaston keräämät tekijänoikeuskorvaukset tilitetään kuvataiteilijoille ja oikeudenhaltijoille. Tilityksistä vähennetään toimintakuluprosentti, jolla katetaan Kuvaston toiminnan kulut.

Kuvaston yhteydessä toimii myös Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEK.

Lue lisää Kuvaston toiminnasta: Kuvaston säännöt ja Kuvaston valvonta-alue. Tutustu myös Kuvaston tietosuojaselosteeseen – näin suojaamme henkilötietosi. Vuotuisen avoimuusraporttimme löydät täällä.

Kuvaston missio:

  • Turvata ja edistää kuvataiteen ja kuvataiteilijoiden tekijänoikeudellista asemaa yhteiskunnassa.
  • Tehdä teosten käyttö helpoksi.

Arvot:

  • Taiteen ja kuvataiteilijoiden yhteisellä asialla
  • Asiantunteva
  • Palveleva
  • Oikeudenmukainen

Visio:

  • Kuvasto on tunnettu ja luotettava kumppani tekijänoikeusmarkkinoilla.
  • Kuva-alan kentällä Kuvaston rooli on selkeä ja ymmärretty.
  • Kuvasto on kuvataidekentän yhteinen ääni tekijänoikeusasioissa.
  • Kuvaston lisensiointiratkaisut edistävät kuva-alan tekijänoikeusmarkkinan kasvua.

Hallinto

Kuvastoon kuuluu kymmenen jäsenjärjestöä: AV-arkkiMUU ryOrnamoSarjakuvantekijät rySuomen KuvanveistäjäliittoSuomen Kuvataidejärjestöjen LiittoSuomen TaidegraafikotSuomen Taiteilijaseura, Taidemaalariliitto sekä Valokuvataiteilijoiden Liitto.

Jokaisella jäsenjärjestöllämme on edustaja Kuvaston hallituksessa. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä myös Kuvaston taiteilija-asiakas. Yhdistyksen päivittäisestä toiminnasta vastaa Kuvaston henkilökunta.

Kuvaston hallitus vuonna 2018:

Puheenjohtaja Jaakko Rustanius, taidemaalari
Jaakko Rustanius on toiminut Kuvaston puheenjohtajana vuodesta 2008 alkaen. Hänellä on pitkä kokemus luottamustehtävistä taidealan järjestöissä ja yhdistyksissä; hän oli mm. yksi Galleria Huudon perustajajäsenistä ja sen ensimmäinen puheenjohtaja. Vuosina 2005-2014 Rustanius työskenteli kansainvälistä taiteilijaresidenssiä ylläpitävän HIAP ry:n toiminnanjohtajana. Koulutukseltaan hän on kuvataiteen maisteri ja suorittaa tällä hetkellä taiteen tohtorin tutkintoa Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.

Sara Ahde, valokuvataiteilija
Sara Ahde käyttää taiteellisessa työskentelyssään välineenä valokuvaa, videota sekä ääntä. Hänelle on tyypillistä yksinkertainen, suora ja visuaalinen kerronta, joiden avulla hän käsittelee monimutkaisia ja vaikeita, myös vaiettuja tunteita. Taiteellisen työnsä lisäksi Ahde on toiminut erilaisissa kuvataiteen ammatillisissa opetustehtävissä vuodesta 2006 sekä Pohjoisen valokuvakeskus ry:n hallituksen ja näyttelytoimikunnan jäsenenä 2009-2013. Vuodesta 2015 Ahde on ollut Valokuvataiteilijoiden Liiton hallituksessa ja edustaa liittoaan Kuvaston hallituksessa 2018 alkaen.

Nella Keskisarja, taidemaalari
Nella Keskisarja on ollut Taidemaalariliiton edustajana Kuvaston hallituksessa vuodesta 2014. Tätä ennen hän toimi useita vuosia edustajistossa. TATUSOTU-verkostoa perustamassa ollut Keskisarja on taideaktiivi, jonka mukaan tekijänoikeudet ovat yksi tärkeimmistä taiteilijantyöhön ja taideteoksiin liittyvistä asioista ja laista.

Timo Kokkila, sarjakuvantekijä ja kuvittaja
Sarjakuvantekijä ja kuvittaja Kokkilan töitä on julkaistu monissa lehdissä Pahkasiasta Koululaiseen. Tamperelainen Kokkila on myös kotimaisen sarjakuvahistorian innokas harrastaja ja koonnut useita sarjakuviin liittyviä näyttelyitä.  Alan ammattijärjestön Sarjakuvantekijät ry:n puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2014 alkaen. Sarjakuvantekijät ry liittyi Kuvaston jäsenjärjestöksi vuoden 2016 alusta, ja Kokkila on ollut siitä lähtien mukana myös Kuvaston hallituksessa.

Marjukka Korhonen, kuvanveistäjä KuM
Marjukka Korhonen työskentelee oman taiteellisen työn lisäksi suunnittelu- ja rakennushankkeissa taiteen asiantuntijana. Hän on osallistunut vuodesta 2010 lähtien Kuvaston hallituksen aktiiviseen työskentelyyn Suomen taiteilijaseuran edustajana.

Anne Lehtelä, kuvataiteilija TaM
Anne Lehtelä tutkii taiteellisessa tuotannossaan sosiaalisia ja yhteiskunnallisia teemoja etsien vastausta, mitä on olla yksilö tässä maailmassa ja yhteiskunnassa. Kuka laatii säännöt, kuka noudattaa niitä ja lopulta millä hinnalla. Lehtelä on ollut Kuvaston hallituksessa Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton edustajana vuodesta 2016.

Anu Miettinen, kuvataiteilija
Anu Miettinen on monialainen kuvataiteilija. Kuvataiteilijan työn lisäksi Miettinen on toiminut muun muassa opetus-, toimisto- ja projektitöissä ja vuodesta 2015 ympäristötaiteen Uudenmaan läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksessa. Parhaillaan Miettinen työstää Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikanlaitokselle pro gradu -tutkielmaa taiteesta ja politiikasta. Miettinen on toiminut myös taidekentän luottamustoimissa ja strategiatyöryhmissä. Miettinen on ollut Muu ry:n hallituksessa vuodesta 2015 ja edustaa liittoaan Kuvaston hallituksessa 2017-2019.

Anna Rikkinen, korutaiteilija
Anna Rikkinen tekee korujen lisäksi veistoksia ja installaatioita. Hänen teoksiaan on ollut esillä ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Rikkinen on työskennellyt taiteilijana sekä osa-aikaisena kuraattorina ja projektipäällikkönä taidehankkeissa. Tällä hetkellä Anna Rikkinen työskentelee Ornamon taideasiantuntijana. Kuvaston hallituksessa Rikkinen on edustanut Ornamoa vuosina 2013-2014 ja jälleen vuodesta 2017 alkaen.

Noora Schroderus, kuvanveistäjä
Vuonna 2014 kuvanveistäjäksi valmistunut Noora Schroderus ironisoi nykyihmisen suhdetta kehoonsa ja tavaroihinsa. Hänen teoksissaan kantaaottavuus yhdistyy leikkisään oivaltamiseen. Viimeaikaisissa teoksissaan Noora Schroderus on ottanut etäisyyttä miehiseen veistokulttuuriin. Hän tekee hienovireisiä teoksia, jotka haastavat hierarkian ja vallan rakenteita. Lähestymistapa on feminiininen ja tekniikka tyypillisesti naisiin yhdistettyä: käsityö ja kirjonta, materiaaleina kankaat, kirjontalangat ja ihmiskehon karvoitus. Noora Schroderus edustaa Kuvaston hallituksessa Suomen Kuvanveistäjäliittoa 2017-2019.

Irma Tonteri, taidegraafikko
Irma Tonteri on helsinkiläinen taidegraafikko ja kuvataiteilija.  Hän on toiminut erilaisissa kuvataiteen ammatillisissa opetustehtävissä vuodesta -90 oman taiteellisen työnsä lisäksi. Taiteilijoiden edunvalvontaan hän on osallistunut mm. Suomen taidegraafikoiden liiton johtokunnassa sekä vuodesta 2007 lähtien Kuvaston hallituksessa.